Tijd voor een lesje biologie!
Door: webmaster
Blijf op de hoogte en volg Anne
08 Maart 2011 | Canada, Toronto
Hoewel het labwerk op maandag en dinsdag voort echt begonnen was, het was woensdag ook weer afgelopen. Het moeten 5 achter aaneensluitende dagen zijn dus dat zouden we de volgende maandag pas weer oppikken. Ook prima, ik heb de woensdag en donderdag voornamelijk met literatuur bezig gehouden en mijn labjournaal wat bij gewerkt. Vrijdg had ik wat quality time met mijn begeleidster en hier heb ik dan ook ruim de tijd voor genomen... Al was dat niet geheel de bedoeling.. Ze heeft zelf 2 keer het werk voorgedaan (ongeveer 15-20 minuten werk) en nu mocht ik het eens proberen.. Vol enthousisme en ook wel wat nerveusiteit begon ik aan mijn werk.. Het is werken met cellen dus alles moet steriel gebeuren.. ANDERHALF UUR later was ik klaar.. Jongens dit zijn geen grapjes, ik was totaal gebroken na deze sessie en mijn collega vroeg of ik een 'work-out sessie' had gehad.. Ja zo voelde ik me wel.. Tjeetje je mag bijna niks aanraken als je bezig bent en als je dat per ongeluk of bijna per ongeluk toch doet moet je het weg gooien.. Poeh poeh wat een werk! Dus 's avonds had ik wel een etentje verdiend vond ik zelf ;). Susan en ik waren bij de Japanner geweest, lekker simpel en snel hier (tov Eindhoven ;)). Ik heb zelfs een vegetarische susi roll gehad.. Naa ben er niet kapot van maar goed hebben we dat ook weer eens geprobeerd. Zaterdag was de meest druilerige dag ooit! Het heeft non-stop geregend en dan bedoel ik niet gemiezerd. Nee echte dikke druppels! Samen met Susan boodschappen gedaan en pannekoeken gebakken-lekker makkelijk. 's avonds met het Franse stel in de Irish pub afgesproken. Daar mijn eerste zoete aardappel frietjes gehad. Goh goh wat een eet-belevingen deze week toch. Ook dat smaakte goed, al kon ik het zoete er niet echt aan af merken. Waarschijnlijk omdat ze daar netzoveel zout op doen als op de grote-gele-M-frietjes. Maar goed, daar ook lekker aan de cidertjes gegaan, altijd fijn als de drankkaart groter is dan de menu kaart! Daarbij was er een optreden van een 'the irish guys'. Oftewel 2 kerels met gitaar die liedjes en tevens ook covertjes deden spelen. Dus dat was een sfeer-verhogend pluspuntje! Verder niet al te laat gemaakt, het franse stel is wat wij thuis zouden beschouwen als 'gruwelijk degelijk'. Maar goed alles is beter dan de zaterdagavond thuis op de bank!
's nachts was de regen inmiddels omgetoverd in hagel-super fijn natuurlijk en de zondag ochtend werd ik wakker met 10 cm sneeuw.. Lijkt geen einde aan te komen!
Behalve geklaag over het weer, was ook wel eens leuk om in Maart te gaan schaatsen. Dus dat hebben we de zondag middag gedaan. Heerlijk was dat! Het was een semi-natuur-ijs-gevoel. Het was buiten, dus niet in een hal ofzo. Maar het ijs was niet natuurlijk, dat lag gewoon op koelers en werd om de 3 uur glad gestreken met z'n ijsmachine. Dat mocht de pret niet drukken. 3 uur geschaatst totdat alles aan de voetjes-zeer deed en toen heerlijk geslapen! Maandag nog een training dag gehad en na deze week mag ik als het goed is zelf wat gaan experimenteren! Vandaag nog naar de film geweest ('the kids are all right'), het moest een comedie voorstellen maar dat was het toch niet helemaal. Maar heb me toch prima vermaakt.
Voor degene de enkeleling die niet alleen maar geintereseerd is in mijn blunders, ik heb ook goed stage nieuws. De project omschrijving die ik 2 weken geleden geschreven heb is goed gekeurd. Dus bij deze ga ik proberen uit te leggen wat ik nu de komende 4 maanden ga doen.
Het ziekenhuis waar ik nu werk is speciaal voor kankerpatienten en kankeronderzoek. Met speciaal bedoel ik exclusief. Dus als er iemand voor onze deur aangereden wordt wordt die naar een ander ziekenhuis gebracht. Mijn project is een heel klein onderdeel van een heel groot onderzoek. Het onderzoek wat gedaan wordt in ons lab gaat over 'hypoxia' (-daar gaat mijn jip en janneke taal) in kanker. Dit gaat over 'vaste-kankers'. Denk daarbij aan een hersentumour/prostaatkanker etc. eigenlijk alles behalve leukemie (bloed-kankers). De definitie van kanker is ongecontroleerde celgroei. Wat wil zeggen dat één of enkele cellen in je lichaam ineens heel snel gaan groeien en een klomp cellen vormt. Reden hiervoor zijn verschillend en hebben te maken met je genetisch aanleg, blootstelling aan kankerverwekkende matrialen en je levensstijl (voeding, roken etc.). Doordat deze cellen ineens heel snel beginnen met groeien zijn deze klomp met cellen vaak slecht doorbloedt. Er is geen tijd om een goed bloedvatenstelsel aan te leggen. Denk hierbij aan een touwtje dat je om je vinger bindt wat heel strak zit. Na verloop van tijd valt die vinger eraf omdat er geen bloed doorstroomt. Was het maar zo makkelijk, maar goed het probleem is dus dat gedeelte van die cellen in een tumor heel ver van een bloedvat afzit. Desalniettemin kan die cel wel overleven en zijn deze cellen moeilijk te behandelen. Chemotherapie gaat via het bloed dus komt niet in aanraking met deze cellen en voor effectieve bestraling heb je zuurstof nodig in je cellen. Als je ver van een bloedvat af zit (zuurstof verziening) heeft bestraling ook geen nut. Dus het hebben van weinig zuurstof wordt hypoxia (hypo- ondergemiddeld/laag oxia- zuurstof). Deze cellen hebben ook eerder de kans om weg te sluipen en ergens anders nog een tumor te beginnen (metasteren). Daarvoor is het dus erg belangrijk dat juist deze cellen aangevallen worden want deze zorgen dus vaak voor een 2e tumor op een andere plek of zorgen voor resitentie tegen de behandeling.
Ze zijn nu druk bezig om te onderzoeken hoe het kan dat deze cellen met hele lage zuurstofconcentraties blijven leven. Daar zijn ze nog niet helemaal uit. Maar ze hebben een soort 'knop' gevonden. Die uitgeschakeld is in normale cellen maar aangezet is in tumorcellen. Tumorcellen kunnen zonder zuurstof, toch suiker verbranden tot energie. En energie hebben ze nodig om te overleven. Nu komt na een uur biologie les mijn project aan de orde (voor degene die het nog enigsinds snappen..). Ik ben nu aan het werk met darmkanker cellen. Deze zitten braaf in een fles met een sapje waarvan ze leven en je ziet ze zonder microscoop niet zitten. Wat ik ga proberen is om voor deze cellen te bekijken of de schakelaar om te overleven zonder zuurstof aanstaat. Dan heb ik 3 verschillende eiwitten die ik ga blokkeren in hun functie en daarmee wil ik zien of die schakelaar uitgezet kan worden. Dus als ik die eiwitten blokkeer kan de cel misschien niet meer overleven in een zuurstof arme conditie en dat is wat we eventueel willen met medicijnen. Dus buiten darmkanker cellen is het ook nog de planning om dit ook te doen voor borstkanker, longkanker, baarmoederhalskanker en hersenkanker cellen te doen. Ik heb dus nog genoeg te doen en heb er heel veel zin in! Al is het wel zo dat wat werkt in een cel in een fles nog niet hoeft te werken in een mens. Ongeveer 0.1% van alle doelen die werken in het lab werkt maar in de kliniek. Maar goed je moet ergens beginnen.
Al met al een heel verhaal geworden en hopelijk is het enigsinds duidelijk. Zo niet jammer dan, heb mijn best gedaan! Weltruste!
Liefs,
Anne
09 Maart 2011 - 06:16
Mam:
Het is een heel onderzoek, het is me wel een beetje duidelijk wat je gaat doen, ik ben niet zo goed meer in biologie. Maar voor alle mensen die kanker hebben is het goed om te weten dat er op grote schaal onderzoek wordt gedaan naar kanker.
Succes met je onderzoek en je etentjes. Je hebt nu bijna al het buitenlandse eten wat we hier in de buurt hebben al gehad.
09 Maart 2011 - 08:17
Eef:
Ik denk er iets van gesnapt te hebben en wens je heel veel succes! Hoop voor de mensheid dat het lukt, maar lijkt me wel frustrerend dat dalijk misschien iets lukt in een fles maar toch niet aanslaat in het lichaam...
Carnaval is voorbij, we hebben genoten en kunnen nu weer ff bijkomen. Letterlijk ff, want morgen en overmorgen worden er alweer verjaardagen gevierd, dus maar 1 afkickdag...
Veel succes deze week
xxx -
09 Maart 2011 - 08:38
Lonneke:
Sow, tis inderdaad een moeilijk verhaal, zal het deze week nog een keertje nalezen, misschien snap ik het dan beter dan nu (nu ik net wakker ben na vier dagen party...;)).
Fijn dat je ook leuke dingen doet in je vrije tijd, dat het niet alleen maar de hele dag labwerk is!
Zal snel weer eens een kaartje sturen!!
xxxx Lonneke -
09 Maart 2011 - 15:54
Reactie:
Hallo Anne.
Het is mooi om te lezen waar ji mee bezig bent, kan het gedeeltelijk volgen maar wel interresant en belangrijk.
Het is te hopen dat ze verder komen met het onderzoek en dat ji je bijdragen er aan kan leveren.
De carnaval zit er weer op Wendy en Lotte zijn mee naar de optocht geweest Veel succes met je onderzoek.
groetjes
10 Maart 2011 - 20:23
Mieke Vd Heuvel:
Hallo collega laboratorium meisje
Knap van je om zon önderzoek in begrijpelijke taal te verwoorden. Fijn dat je onderzoeks idee aangenomen is. Wat me wel bevreemd, dat er nog nooit niemand anders op dit idee gekomen is om die blokkade in die suikerhuishouding te zoeken, of ben jij de zoveelste die een poging waagt om de juiste katalisator te blokkeren.
Veel succes, en ben erg geinteresseerd in je vorderingen.
Mieke -
11 Maart 2011 - 12:33
Thijs:
Dus dat onderzoek naar oplossingen tegen kanker komt qua resultaat overeen met jouw onderzoek naar mannen: ongeveer 0,1 % van de mannen waarbij het werkt in de kroeg, werkt het ook buiten de kroeg ;-P Hopelijk heb je met deze cellen meer geluk als met de bloemetjes en de bijtjes van Nieuw Zeeland! -
11 Maart 2011 - 15:53
Marije:
Haha ik heb mn best gedaan om het te begrijpen, zelfs twee keer gelezen en nu is het gelukt volgens mij. Het klinkt erg interessant wat je aan het doen bent! Ik hoop dat het flesje straks ook de mens bereikt! :) Whaha ergernissen over het franse paartje dus.. :p! Ben heel benieuwd naar wat je in je volgend verhaaltje weer meegemaakt hebt:)! Veel plezier meid! Xx -
11 Maart 2011 - 16:28
Anneke:
Het valt niet mee om het te begrijpen, weer teveel hersencellen beschadigd door de carnaval. Maar wel leuk dat je nu echt aan de gang kunt. Gr. Anneke -
11 Maart 2011 - 19:14
Renée:
Omdat ik al eens eerder een biologieles van jou heb gehad in Jip en Janneke taal begrijp ik het nou best goed haha! Het is dus wel super spannend, misschien heb je wel een doorbraak!
Hoe is het verder afgelopen met de kat? Was de huisbazin tevreden?
Bedankt nog voor je kaart :D! Ook namens Rens!
Tot mails! -
14 Maart 2011 - 07:54
Janne:
Hey chick,
Fijn voor je dat je nu echt iets kunt opzetten en dus geen "nutteloos" werk hoeft te doen. Ben wel heel benieuwd of je cellen gaan groeien :p hahaha maar ga er vanuit dat ze toch betere en minder doorgefokte cellen dan op school hebben.
het is helaas weer maandag ochtend en het lange weekendje barcelona zit er dus weer op. Heb geweldig genote, helaas wel regen gehad zaterdag maar dat kon de pret niet drukke.
Wel saai voor je dat daar ook degelijke mensen zitten. maarja die roei je nooit uit.
Groetjes Janne